03.06.2012

Truskawkowe tiramisu



tiramisu, truskawkowe tiramisu, jak zrobić tiramisu, tiramisu bez jajek

Długo szukałam przepisu na ciasto ze świeżymi truskawkami. Śmietanowiec, który tradycyjnie robię o tej porze roku już mi się przejadł, nie miałam też ochoty na tradycyjne ucierane truskawkowe ciasto.Na blogu Zosi z makecookingeasier znalazłam coś idealnego- Truskawkowe tiramisu. Ciasto lekkie, łatwe i przyjemne. 
Niestety, surowe żółtka użyte w oryginale sprawiły, że musiałam lekko zmodyfikować  przepis. Na szczęście misja „modyfikacja” była na tyle udana, że po kilku godzinach od zrobienia tiramisu, nie ma już po nim śladu, a ja obiecałam sobie że zrobię je jeszcze raz w tegorocznym sezonie truskawkowym.
 Zachęcam Was do zerknięcia na blog Zosi, która dokładnie ilustruje jak wykonać tiramisu.
Proporcje, które podałam poniżej wystarczą na okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm.
Ciasto doskonale trzyma „formę” i w przeciwieństwie do tradycyjnego tiramisu nie rozlatuje się na talerzyku.

POZIOM TRUDNOŚCI:  banalnie proste :)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut + 1 godzina na schłodzenie ( najlepiej jednak schłodzić ciasto przez całą noc)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • okrągła tortownica o średnicy 26 cm lub inne okrągłe naczynie
  • papier do pieczenia ( opcjonalnie)
  • mały rondelek
  • blender
  • duża miska + mikser ( opcjonalnie trzepaczka do ubicia bitej śmietany i duża łyżka)
SKŁADNIKI:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietanfix
  • 500 g serka Mascarpone
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • ok 750g świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka kropel esencji lub aromatu migdałowego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. W dużej misce ubijamy śmietankę ze śmietanfixem i 4 łyżeczkami cukru pudru.
  2. Do ubitej śmietany dodajemy serek Mascarpone i delikatnie mieszamy tak, by powstała jednolita masa.
  3. Blenderem miksujemy część świeżej truskawek tak, by powstało około 350 ml musu.
  4. Mus wlewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżeczki cukru pudru i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 minut.
  5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przystępujemy do „składania” tiramisu.
  6. Na dno tortownicy wykładamy okrągłe biszkopty namoczone wcześniej w musie truskawkowym (każdy moczymy osobno :), na to nakładamy 1/3 masy z serka Mascarpone, a na masę z serka układamy świeże truskawki pokrojone w plasterki.
  7. Po pierwszej serii boki tortownicy wykładamy przekrojonymi na pół podłużnymi biszkoptami tak, by powstał „płotek”.
  8. Powtarzamy dwukrotnie czynności opisane w kroku 6.
  9. Gotowe ciasto wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki ( najlepiej na całą noc).
  10. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (płotek przez czas odpoczywania ciasta w lodówce przyklei się do masy, więc nie ma obaw, że po zdjęciu obręczy odpadną nam od ciasta podłużne biszkopty).
WŁALA:)

6 komentarzy :

Agnieszka pisze...

Dzieki za inspiracje i wytrwałości w prowadzeniu bloga życzę :D

Biedronka pisze...

:*

Małgosia Śmiechowicz pisze...

Biedroneczko :) trzymam kciuki za kolejne pyszności :)

Biedronka pisze...

Dziękuję! Ja trzymam kciuki za Ciebie i Mariankę:)

Agabi pisze...

wygląda świetnie:) zapraszam do wystawienia jednej z Twoich pyszności w konkursie, który właśnie zaczął się na moim blogu. pozdrawiam

Magda111 pisze...

świetny przepis ,smaczne ciasto ;)

font-family: 'Comfortaa', cursive;