22.06.2012

Penne z pesto

sos pesto, makaron z sosem pesto


Od dziś wszystkim kupnym słoiczkom z pesto mówię "Hasta la vista baby!", ustawiając je w jednym szeregu z gotowymi konfiturami, dżemami i ciastami ZA drzwiami mojej kuchni.  Moją bronią nie jest jednak karabin maszynowy Terminatora, ale banalnie prosty przepis na domowej roboty pesto, którego wykonanie (łącznie z czasem potrzebnym na ugotowanie makaronu) zajmuje 10 minut.

To kolejny przepis zaczerpnięty z kwestii smaku. Z podanych poniżej składników otrzymujemy pół szklanki pesto. A to oznacza, że po wymieszaniu z makaronem (w moim przypadku z penne) w zaledwie kilka minut przygotujemy lunch dla 2 osób. 
Brzmi nieźle? No to do dzieła! 


POZIOM TRUDNOŚCI:  proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:10 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • garnek do gotowania makaronu
  • sitko
  • tarka z drobnymi oczkami
  • blender (lub moździerz)

SKŁADNIKI:
  • 200 g makaronu penne
  • 1 "doniczka" bazylii
  • 1/2 ząbka czosnku startego na drobnych oczkach
  • 10 g parmezanu startego na drobnych oczkach
  • 25 g orzeszków piniowych zrumienionych na suchej patelni
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 
  2. W tym samym czasie w blenderze miksujemy razem (lub ucieramy w moździerzu) bazylię, czosnek, parmezan, orzeszki piniowe i oliwę. 
  3. Pesto doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonymi).
  4. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy pesto i wszystko mieszamy.
WŁALA:)

Brak komentarzy :

font-family: 'Comfortaa', cursive;