10.06.2012

Makaron z krewetkami w sosie maślanym


makaron z krewetkami, przepis na krewetki, sos maślany

Spośród wszystkich kulinarnych blogów jakie dotąd widziałam - Kwestia smaku plasuje się na pierwszym miejscu w moim prywatnym rankingu. Perfekcja, perfekcja i jeszcze raz perfekcja oraz żywy dowód na to, że wyrafinowana kuchnia nie znaczy  wymyślna, skomplikowana i czasochłonna -tak w kilku słowach można opisać Kwestię smaku. 
Na blogu Asi znajdują się co prawda przepisy, które wymagają cierpliwości (zarówno do gotowania, jak i do szukania w sklepach niezbędnych składników)- ja jednak na co dzień wybieram te "pięcioskładnikowe" i szybkie w przygotowaniu zostawiając te trudniejsze na wyjątkowe okazje.
Makaron z krewetkami w sosie maślanym uwielbiam z kilku powodów - po pierwsze sos składa się z pięciu składników, po drugie jego przygotowanie zajmuje tyle co ugotowanie makaronu a po trzecie ( i najważniejsze) jest absolutnie przepyszny. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jest on moim ulubionym sposobem na włoskie kluski :)
Z podanych proporcji otrzymamy 2-3 duże porcje.


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • garnek do gotowania makaronu
  • sitko
  • tarka z drobnymi oczkami

SKŁADNIKI:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • ok. 15- 20 mrożonych krewetek Black Tiger
  • 140 g masła
  • 2 ząbki czosnku starte na drobnych oczkach
  • Skórka starta z jednej cytryny
  • Sok z cytryny 
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Krewetki rozmrażamy, odrywamy ogonki, nacinamy po wewnętrznej stronie tak, aby się otworzyły podczas smażenia i kroimy z krewetek każdą na dwie lub trzy części.
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie a następnie odcedzamy zachowując około 5 łyżek wody.
  3. W tym samym czasie na patelni roztapiamy masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny.
  4. Sos doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonymi).
  5. Do sosu dodajemy krewetki i podsmażamy około 1 minuty na wolnym ogniu.
  6. Sos zdejmujemy z ognia i mieszamy z natką pietruszki.
  7. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożoną wodę z makaronu i sos z krewetkami.
  8. Wszystko mieszamy skrapiając przed podaniem sokiem z cytryny.
WŁALA:)

2 komentarze :

shinju pisze...

Też bardzo lubię przyrządzać takie krewetki :)

Panna Malwinna pisze...

Przepis bardzo smakowity. Chętnie go przetestuję;)

font-family: 'Comfortaa', cursive;