28.06.2012

Kurczak tikka masala

tikka masala, curry z kurczaka

Kurczak Tikka Masala to jedno z moich ulubionych i rozgrzewających dań na dni, w których pogoda nas  nie rozpieszcza,kiedy  za oknami szaleją "deszcze niespokojne" a temperatura powietrza bardziej przypomina listopad niż koniec czerwca... 
Poniższy przepis to lekka modyfikacja kurczaka tikka masala, który znajduje się na blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja. Jeśli odliczanie do  urlopu dłuży się Wam niemiłosiernie i macie ochotę przenieść się do ciepłych i odległych krajów- proponuję Wam odwiedziny tej strony. Irena i Andrzej zamiast podróży "palcem po mapie" zaserwują Wam niezapomnianą wędrówkę śladami "łyżki i widelca" po najbardziej egzotycznych zakątkach świata :) 


POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia lub średniej większości rondel z pokrywką
  • garnek do ugotowania ryżu
  • tarka z drobnymi oczkami
  • mała miseczka

SKŁADNIKI:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ryż (użyłam jaśminowego)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na drobnych oczkach
  • 1 duża, drobno posiekana cebula
  •  2 ząbki czosnku startego na drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • duża puszka mleka kokosowego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Kurczaka kroimy w kostkę i lekko solimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cynamon z kardamonem. Mieszamy.
  3. Dodajemy cebulę oraz czosnek i podsmażamy tak długo, aż cebula się zeszkli.
  4. W międzyczasie w miseczce mieszamy przyprawy: imbir, kmin, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, paprykę w proszku. 
  5. Do zeszklonej cebuli dodajemy przyprawy i smażymy przez minutę.
  6. Dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat i smażymy kolejną minutę.
  7. Wlewamy puszkę mleka kokosowego.
  8. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
  9. Na koniec dodajemy jogurt i dusimy kolejne 5 minut.
  10. Podajemy z ryżem. 
WŁALA:)

2 komentarze :

Tyna pisze...

Też bardzo lubię! Naprawdę pycha:)

Anonimowy pisze...

Przepis sprawdzony - PALCE LIZAĆ :)

font-family: 'Comfortaa', cursive;