13.06.2012

Jajko zapiekane w bułce

jajko zapiekane w bułce, zapiekanka z bułki

Dzisiejszy przepis to fantastyczne danie na śniadanie lub lunch po ciężkiej i zakrapianej nocy :)  Nie jest to może „najpiękniejsze danie świata”, ale umówmy się – flaki czy kaszanka również nie grzeszą urodą a wielu z Nas nie wyobraża sobie bez nich życia… zwłaszcza, gdy w uszach huczy tupot białych mew a wędrówka do lodówki po wodę z cytryną jest dla nas osiągnięciem porównywalnym do zdobycia Mount Everestu :)
Jajko w bułce to przepis typu „niezły patent”- ważne są podstawy- kolejne kombinacje ograniczane są jedynie naszą wyobraźnią, no i oczywiście zaopatrzeniem w lokalnych sklepach. Poniżej przedstawiam wersję „podstawową”- z żółtym serem i krakowską, jednak ja już kombinuję, by następnym razem do środka bułki włożyć kurki podsmażone na maśle z zieloną pietruszką, boczek lub pomidory z bazylią. Tak naprawdę wszystko to, co dodajecie do omletów czy jajecznicy- można śmiało włożyć do bułki.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga W mojej malutkiej kuchni autorstwa Agabi.

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 20 minut na pieczenie

POTRZEBNE BĘDĄ:
  • Piekarnik
  • Blacha/naczynie żaroodporne lub forma do pieczenia

SKŁADNIKI:
  • 2 bułki ( ja wybrałam ciabatty, ale mogą być dowolne)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki posiekanych ziół ( w zależności od tego co mamy pod ręką-> może być koperek, szczypiorek, bazylia…)
  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę sera żółtego ( dowolnego)
  • 2 łyżki pokrojonej w kostkę kiełbasy (ja użyłam krakowskiej podsuszanej)
  • sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C ( najlepiej z termoobiegiem). 
  2. Z bułek delikatnie odcinamy górę i wydrążamy środek. 
  3. Na dnie każdej wydrążonej bułki kładziemy 2 łyżki ziół. 
  4. Na zioła kładziemy po 1 łyżce sera żółtego i kiełbasy. 
  5. Na końcu na wierzch każdej bułki wbijamy po 1 jajku. 
  6. Jajko posypujemy solą i pieprzem. 
  7. Tak przygotowane bułki wkładamy do piekarnika na 20 minut. 
  8. Podajemy na ciepło.
WŁALA:)

5 komentarzy :

Agabi pisze...

Pysznosci:-) dzieki za wykorzystanie przepisu, strasznie mi milo:-)

Anonimowy pisze...

Biedroneczko, mniam, mniam! Wygląda pysznie i na pewno w któryś weekend to jajeczko w bułce wyląduje na naszym stole na śniadanie :) Pozdrawiam! Aga

Anonimowy pisze...

Biedroneczko, Twoja Mamizrobiła mi taką bułeczke na lunch (choć bułeczka była malutka i byle jak wydrążona...). Bardzo smaczne i niekonwecjonale. Pracy niewiele a efekty kulinarne i wzrokowe bezcenne! Proponuję dodać trochę siekanej pieczarki do środka, będzie bardziej soczyste wnętrze (taka mój wkład do Twojego przepisu). Jutro poprosiłem, aby Mami też zrobiła, ale już dwie bułeczki i troche większe.
PS
Proszę o więcej takich przepisów!!!

Anonimowy pisze...

tu mami, Asiu przepis prosty , ale moje wykonanie nie nadawało się do zdjęcia. Moja bułeczka wwyglądała jak by prtak z góry zrzucił jajko i sie rozlało, ale w smaku suuuuper:)

Biedronka pisze...

Specjalnie dla Was wieczorkiem wrzucę makaron z szynką parmeńską :) Nic się nie rozleje :DDDD

font-family: 'Comfortaa', cursive;