06.06.2012

Bakłażan w płatkach migdałowych

bakłażan, przepis na bakłażan, bakłażan z migdałami, bakłażan w płatkach migdałowych

Niektórzy są entuzjastami kuchni pięciu smaków. Ja jednak należę do tej grupy osób, które zakochały się w  „kuchni pięciu składników”. Uwielbiam nieskomplikowane dania, których sekret tkwi w umiejętnie dobranych produktach. Jeśli jeszcze okazuje się, że można je nabyć w osiedlowym sklepie czy na pobliskim ryneczku to wiadomo, że prędzej czy później przepis ten „wyląduje” na moim kuchennym blacie.
Tak było w przypadku bakłażanów w płatkach migdałowych. Stanowiły one jeden z elementów konkursowego dania restauracji Deseo podczas tegorocznego Festiwalu dobrego smaku. Połączenie chrupiącej, migdałowej panierki z mięciutkim bakłażanem- do tego sałata z sosem balsamicznym i soczystą cielęciną… pychota.... Od wczoraj nie tylko Deseo serwuje bakłażana w migdałach… od wczoraj przyrządzać go będę także ja  :)
 Jeden bakłażan podany z mieszanką sałat polany sosem balsamicznym jest sycącym lunchem dla dwóch osób. Doskonale smakuje na ciepło ( tuż po usmażeniu), jak i na zimno.
Link z filmem pokazującym krok po kroku jak zrobić bakłażana w płatkach migdałowych znajdziecie na stronie wideo.onet.pl. 

POZIOM TRUDNOŚCI: proste
CZAS PRZYGOTOWANIA:  30 minut ( na pozbycie się z bakłażana gorzkiego posmaku) + 10 minut (na smażenie)
POTRZEBNE BĘDĄ:
  • patelnia
  • papierowe ręczniki
  • sitko
  •  2 miseczki
SKŁADNIKI:
  • 1 bakłażan
  • 1 jajko
  • sól
  • ok. 100 g płatków migdałowych
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
  1. Bakłażana kroimy w 1 cm plastry.
  2. Każdy plaster posypujemy solą i wkładamy do sitka na 30 minut (w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej dla bakłażana goryczki).
  3. Po 30 minutach płuczemy plastry bakłażana i osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  4. W jednej miseczce rozbełtujemy jajko, do drugiej wsypujemy płatki migdałowe.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  6. Plastry bakłażana obtaczamy w jajku a następnie w migdałach i kładziemy na rozgrzaną oliwę.
  7. Bakłażana smażymy po 2 minuty z każdej strony, aż migdały lekko się zrumienią.
  8. Usmażone plastry bakłażana przekładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
WŁALA:)

3 komentarze :

hutnuk pisze...

CU na pobliskim ryneczku ;)

Biedronka pisze...

W tym tygodniu będę na ryneczku o skandalicznej porze... około 11.00 :)

Karmel-itka. pisze...

bardzo ciekawy ;]
rzadko jem bakłażana, ale jak tylko się zdarzy, pomyślę o Twojej propozycji!

font-family: 'Comfortaa', cursive;